Can you answer these Multiple Choice Questions on Biology?

71. Which of the following has the longest small intestine?

(a) carnivore (b) omnivore (c) herbivore (d) autotroph

72. The process of obtaining food by Amoeba is known as:

(a) dialysis (b) cytokinesis (c) phagocytosis (d) amoebiasis

73. The organism having parasitic mode of nutrition is:

(a) Penicillium (b) Plasmodium (c) Paramecium (d) Parrot

74. One of the following organisms has a saprophytic mode of nutrition. This organism is:

(a) mushroom (b) malarial parasite (c) leech (d) lice

75. The length of small intestine in a human adult is about

(a) 4.5 m (b) 1.5 m (c) 3.5 m (d) 6.5 m

76. The process of digestion of food in humans begins in:

(a) stomach (b) food pipe (c) mouth (d) small intestine

77. The process of digestion in humans is completed in:

(a) oesophagus (b) small intestine (c) stomach (d) large intestine

78. In human digestive system, bile is secreted by:

(a) pancreas (b) liver (c) kidneys (d) stomach

79. Two of the following organisms have a holozoic mode of nutrition. These organisms are:

(a) Paramecium and Plasmodium (b) Plasmodium and Parakeet

(c) Parakeet and Paramecium (d) Paramecium and Parasite

80. The autotrophic mode of nutrition requires:

(a) carbon dioxide and water (b) chlorophyll

(c) sunlight (d) all of the above

81. The correct order of steps occurring in nutrition in animals is:

(a) Ingestion —- > Absorption — > Digestion — > Assimilation

(b) Ingestion —- > Digestion — > Assimilation —- > Absorption

(c) Ingestion —- > Digestion — > Absorption— > Assimilation

(d) Ingestion —- > Assimilation — > Digestion —- > Absorption

82. In human digestive system, the enzymes pepsin and trypsin are secreted respectively by:

(a) pancreas and liver (b) stomach and salivary glands

(c) pancreas and gall bladder (d) stomach and pancreas

83. When carrying out the starch test on a leaf, why is it important to boil the leaf in alcohol?

(a) to dissolve the waxy cuticle (b) to make the cells more permeable to iodine solution

(c) to remove the chlorophyll (d) to stop chemical reactions in the cells.

84. Pancreatic juice contains enzymes which digest:

(a) proteins and carbohydrates only (b) proteins and fats only

(c) fats and carbohydrates only (d) proteins, fats and carbohydrates

85. Which of the following is the correct statement regarding bile?

(a) secreted by bile duct and stored in liver (b) secreted by gall bladder and stored in liver

(c) secreted by liver and stored in bile duct (d) secreted by liver and stored in gall bladder

86. Where are proteins first digested in the alimentary canal?

(a) small intestine (b) oesophagus

(c) mouth (d) stomach

87. The inner lining of stomach is protected by one of the following from the harmful effect of hydrochloric acid. This is:

(a) pepsin (b) mucus

(c) saliva (d) bile

88. Which part of alimentary canal receives bile from the liver?

(a) oesophagus (b) small intestine

(c) stomach (d) large intestine

89. Which of the following component of our food is digested by an enzyme which is present in saliva as well as in pancreatic juice?

(a) proteins (b) fat

(c) minerals (d) carbohydrate

90. If the saliva is lacking in salivary amylase, then which of the following processes taking place in the buccal cavity will be affected?

(a) proteins breaking down into amino acids

(b) starch breaking down into sugars

(c) fats breaking down into fatty acids and glycerol

(d) intestinal layer breaking down leading to ulcers

91. Which of the following are the correct functions of two components of pancreatic juice trypsin and lipase?

(a) trypsin digests proteins and lipase carbohydrates

(b) trypsin digests emulsified fats and lipase proteins

(c) trypsin digests starch and lipase fats

(d) trypsin digests proteins and lipase emulsified fats

92. The oxygen liberated during photosynthesis by green plants comes from:

(a) glucose (b) water

(c) carbon dioxide (d) chlorophyll

93. Which of the following is an incorrect statement?

(a) energy is essential for life processes

(b) organisms grow with time

(c) movement of molecules does not take place among cells

(d) organisms must repair and maintain their body

94. The internal energy (cellular energy) reserve in autotrophs is:

(a) proteins (b) fatty acids

(c) glycogen (d) starch

95. Which of the following events does not occur in photosynthesis?

(a) conversion of light energy into chemical energy

(b) reduction of carbon dioxide to carbohydrates

(c) oxidation of carbon to carbon dioxide

(d) absorption of light energy by chlorophyll

96. The opening and closing of the stomatal pores depends upon:

(a) oxygen (b) water in guard cells

(c) temperature (d) concentration of C02 in stomata

97. Most of the plants absorb nitrogen in one of the following forms. This is:

(a) proteins (b) nitrates and nitrites

(c) urea (d) atmospheric nitrogen

98. The first enzyme to mix with food in the digestive tract is:

(a) pepsin (b) cellulose

(c) amylase (d) trypsin

99. Which of the following is the correct statement?

(a) heterotrophs synthesise their own food

(b) heterotrophs utilize solar energy for photosynthesis

(c) heterotrophs do not synthesise their own food

(d) heterotrophs are capable of converting carbon dioxide and water into carbohydrates

100. In which of the following groups of organisms the food material is broken down outside the body and then absorbed?

(a) Mushroom, Green plants, Amoeba

(b) Yeast, Mushroom, Bread mould

(c) Paramecium, Amoeba, Cuscuta

(d) Cuscuta, Lice, Tapeworm

101. Which of the following is the correct sequence of parts as they occur in the human alimentary canal?

(a) Mouth->Stomach Small intestine -> Oesophagus ->Large intestine

(b) Mouth -> Oesophagus -> Stomach -> Large intestine -> Small intestine

(c) Mouth -> Stomach -> Oesophagus -> Small intestine -> Large intestine

(d) Mouth -> Oesophagus -> Stomach -> Small intestine –> Large intestine

71. (c) 72. (c) 73. (b) 74. (a) 75. (d) 76. (c) 77. (b) 78. (b) 79. (c) 80. (d) 81. (c) 82. (d) 83. (c) 84 (d) 85. (d) 86. (d) 87. (b) 88. (b) 89. (d) 90. (b) 91. (d) 92. (b) 93. (c) 94. (d) 95. (c) 96. (b) 97. (b) 98. (c) 99. (c) 100. (b) 101. (d)