50 important Multiple Questions with answers for students

1. Which of the following is used in beauty parlors for hair setting ?

(a) Chlorine (b) Sculpture

(c) Phosphorous (d) Silicon

2. Ozone attacks-

(a) mercury and silver (b) copper

(c) glass (d) none of these

3. Sodium metal is kept under-

(a) water (b) alcohol

(c) petrol (d) kerosene

4. Find the odd one-

(a) marble (b) chalk

(c) limestone (d) slaked lime

5. Which of the following substances undergoes chemical change on heating ?

(a) Sodium chloride (b) Silica

(c) Lead nitrate (d) Platinum wire

6. Who is the author of “Gita Rahasya” ?

(a) Dr. Radha Krishnan (b) Mahatma Gandhi

(c) Rajgopalachari (d) B. G. Tilak

7. Which important historical figure is associated with the Raigarh fort ?

(a) Maharana Pratap (b) Shivaji

(c) Aurangzeb (d) None of these

8. The Arab conquest of Sind took place in-

(a) 712 AD (b) 740 AD

(c) 1001 AD (d) 1009 AD

9. The earliest example of a land grant is provided by an inscription of-

(a) the Guptas (b) the Mauryas

(c) the Satavahanas (d) the Mahameghavahanas

10. Who among the following assumed the title of Ksitipasatapatih (Lord of Hundred Kings)?

(a) Samudragupta (b) Chandragupta

(c) Skandagupta (d) Chanakya

11. The Sultan who called himself “Naib-e-Khuda” was-

(a) Ibrahim Lodi (b) Balban

(c) Iltutmish (d) Alauddin Khilji

12. The capital of Shashanka was-

(a) Suvarnagiri (b) Mahasthangarh

(c) Toshali (d) Karnasuvarna

13. Balban’s greatest achievement was-

(a) curbing of the power of nobles (b) establishment of peace and security

(c) defence against the Mongols (d) suppression of revolts

14. Which of the following was a saint of the Bhakti movement in Bengal ?

(a) Kabir (b) Tulsidas

(c) Vivekananda (d) Chaitanya

15. Which of the following does not belong to Nirguna cult ?

(a) Kabir (b) Nanak

(c) Ravidas (d) Meera

16. During his pilgrimage, Chaitanya received enlightment at-

(a) Kanchipuram (b) Rameshwaram

(c) Gaya (d) Allahabad

17. Whoamong the following was a Satavahana ruler ?

(a) Rudradaman (b) Nahapana

(c) Vasisthaputra Pulumavi (d) Mahendravarman

18. The peacock throne was made for-

(a) Jahangir (b) Akbar

(c) Shahjahan’ (d) Aurangzeb

19.The Sikh Guru who was killed by the orders of Aurangzeb was-

(a) Guru Ramdas (b) Guru Arjun Dev

(c) Guru Tegh Bahadur (d) Guru Gobind Singh

20. Who is the author of the concept of Antyodaya ?

(a) Mahatma Gandhi (b) Acharya Kripalani

(c) Acharya Vinoba Bhave(d) None of these

21. The Directive Principles of state policy included in the Indian constitution has been inspired by the constitution of-

(a) U. S. A. (b) Ireland

(c) Canada (d) Australia

22. The Fundamental Right that aims at the abolition of social distinctions is the right-
(a) to property (b) against exploitation

(c) to equality (d) to freedom

23. The total number of Fundamental duties mentioned the constitution is-

(a) 9 (b) 10

(c) 11 (d) 12

24. The Right to property is a-

(a) Legal Right (b) Fundamental Right

(c) Free Right (d) Universal Right

25. The first woman film star nominated to the Rajya Sabha was-

(a) Nargis Dutt (b) Vjayantimala

(c) Hema Malini (d) Jaya Lalita

26. Who among the following fixes the salaries and the allowances of the speaker of Lok Sabha ?

(a) President (b) Council of Ministers

(c) Cabinet (d) Parliament

27. Who presides over the meetings of the Rajya Sabha ?

(a) President (b) Vice-President

(c) Prime Minister (d) Speaker

28. A person who is not a member of parliament can be appointed as a minister by the President for a maximum period of-

(a) 9 months (b) 6 months

(c) 12 months (d) 3 months

29. Which of the following became the 25th state of the Indian Union ?

(a) Goa (b) Sikkim

(c) Tripura (d) Mizoram

30. Total Number of schedules now in Indian constitution is-

(a) 6 (b) 8

(c) 10 (d) 12

31. Which of the following is not the cause of inequalities of income ?

(a) Competition market (b) Laws of inheritance

(c) Occupational differences (d) Social security programmer?

32. Which of the following taxes is not levied by any government ?

(a) Excise duty (b) Professional tax

(c) Income tax (d) Sales tax

33. ‘Legal tender money’ refers to-

(a) Cheques (b) Drafts

(c) Bills of exchange (d) Currency notes

34. National Development Council was set up in-

(a) 1948 (b) 1950

(c) 1951 (d) 1952

35. The steel plants at Durgapur, Bhilai and Rourkela were established during the period of which plan ?

(a) first (b) second

(c) third (d) fourth

36. The planet that lies at the outermost orbit of the solar system is-

(a) Saturn (b) Pluto

(c) ‘Mercury (d) Neptune

37. Which of the following is the largest of the inner planets-

(a) Venus (b) Mercury

(c) Mars (d) Earth

38. Vernal equinox falls on-

(a) 21st March (b) 21st June

(c) 23rd Sept. (d) 22nd Dec.

39. The seasonal contracts are maximum in-

(a) low lattitudes (b) mid lattitudes

(c) sub-tropics (d) high lattitudes

40. What is the maximum length of a day on the poles ?

(a) 12 hours (b) 24 hours

(c) 3 months (d) 6 months

41. The most populated city in the world is-

(a) Cairo (b) New York

(c) London (d) Tokyo

42. Which is the busiest of Ocean trade-routes ?

(a) North Pacific (b) Indian ocean

(c) Arctic ocean (d) North Atlantic

43. The first satellite was launched by-

(a) France (b) Japan

(c) U. S. A. (d) U. S. S. R.

44. Which of the following countries is known as “Land of Golden Pagodas” ?

(a) Burma (b) Nepal

(c) China (d) Egypt

45. Ethiopia was earlier known as

(a) Abyssinia (b) Christina

(c) Formosa (d) Persia

46. Which of the following is the costliest city in the world ?

(a) London (b) Tokyo

(c) New York (d) Paris

47. Which one of the following states does not form part of the Narmada basin ?

(a) Gujarat (b) Maharashtra

(c) Rajasthan (d) Madhya Pradesh

48. Hari Prasad Chaurasia is renowned player of-

(a) Tabla (b) Sarod

(c) . Flute (d) Shehnai

49. The title of ‘Desert Fox’ is given to-

(a) Prince Bismark (b) Hitler

(c) Gen Rommel (d) Joan of Arc

50. The first history book was written by-

(a) Euclid (b) Julius Ceasar

(c) Aristotle (d) Herodotus

Answers

1. (b) 2. (d) 3. (d) 4. (d) 5. (c)

6. (d) 7. (b) 8. (a) 9. (c) 10. (c)

11. (b) 12. (d) 13. (b) 14. (d) 15. (d)

16. (c) 17. (c) 18. (c) 19. (c) 20. (c)

21. (b) 22. (c) 23. (b) 24. (a) 25. (a)

26. (d) 27. (b) 28. (b) 29. (a) 30. (d)

31. (d) 32. (c) 33. (d) 34. (d) 35. (b)

36. (b) 37. (d) 38. (a) 39. (b) 40. (d)

41. (d) 42. (d) 43. (d) 44. (a) 45. (a)

46. (b) 47. (c) 48. (c) 49. (c) 50. (d)